Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Úspory v druhom pilieri presiahli 13 miliárd eur

Druhý dôchodkový pilier rastie. Pod rastúci objem úspor sa podpisujú pozitívne správy z finančných trhov, prílev príspevkov aj nové nastavenie sporiacej dôchodkovej schémy.

Na to, aby objem úspor v druhom pilieri narástol o miliardu, potreboval v roku 2023 iba päť mesiacov a aktuálna hodnota spravovaného majetku je 13 047 816 199* eur.

V garantovaných dôchodkových fondoch je uložených 53 percent objemu úspor, v negarantovaných 47 percent.

„Druhý pilier prechádza tento rok významnými zmenami, ktorých cieľom je ešte viac zvýšiť jeho silu a úlohu pri dôchodkovom zabezpečení,“ upozorňuje Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Zavedenie predvolenej investičnej stratégie a presun sporiteľov do indexových fondov otvára potenciál na ešte vyššie zhodnotenie dôchodkových úspor. Silný druhý pilier je pri veľmi zlom vývoji demografie na Slovensku kľúčom k tomu, aby si ľudia na dôchodku udržali svoj životný štandard.

V druhom pilieri si na dôchodok sporí takmer 1,8 milióna občanov, pričom od začiatku roka 2023 doň vstúpilo viac ako 35-tisíc pracujúcich.

„Za nárastom úspor sporiteľov stoja nielen ich nové príspevky, ale aj zhodnotenie jednotlivých fondov. Takmer všetky dôchodkové fondy sú od začiatku roku 2023 v zisku,  pričom rast je silný predovšetkým v indexových a akciových fondoch,“ dopĺňa finančný pohľad Miroslav Kotov, predseda ADSS.

 

* Dáta ku dňu 21. 7. 2023: 13 047 816 199,36 eur

* Dáta ku dňu 30. 6. 2023: 1 795 920 sporiteľov

  Zdroj: www.adss.sk

 ***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.