Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Osem miliárd eur úspor v druhom pilieri

Celkový objem majetku v druhom pilieri dosiahol hodnotu 8 017 382 513,59 eura, pričom na dôchodok si takto sporí 1 464 772 sporiteľov v šiestich dôchodkových správcovských spoločnostiach.(1)

Objem úspor budúcich slovenských dôchodcov v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch predstavuje 6 167 076 303,79 eura a v akciových, indexových a zmiešaných negarantovaných dôchodkových fondoch 1 850 306 209,80 eura. Z hľadiska vekovej štruktúry sporiteľov mali v systéme starobného dôchodkového sporenia najväčšie zastúpenie sporitelia vo veku od 31 do 40 rokov, a to približne 40 percent z celkového počtu sporiteľov.(2) Na svoj dôchodok si väčšina sporiteľov takto bude sporiť ešte niekoľko desiatok rokov, preto je z hľadiska zhodnotenia významný fakt, ako majú svoje úspory rozložené medzi dlhopisy a akcie.

„Evidujeme rastúci záujem mladých ľudí o druhý pilier, ako aj zvyšujúcu sa finančnú uvedomelosť sporiteľov, ktorí začali úspory presúvať v prospech negarantovaných fondov. Tie dokazujú svoj potenciál vyššieho možného výnosu už niekoľko rokov za sebou,“ hodnotí stručne stav Marián Kopecký, predseda Predsedníctva Asociácie DSS.

Druhý pilier je v dobrej kondícii a opiera sa o parametre, ktoré z neho robia robustný a spoľahlivý finančný segment – rastúci záujem mladých ľudí, dôvera existujúcich sporiteľov, zvyšujúce sa percento odvádzaných príspevkov, kvalitný kontrolný mechanizmus dohľadu, ako aj stabilné legislatívne prostredie v posledných rokoch. „Druhý pilier svojimi výsledkami a bezkonkurenčne najnižšou nákladovosťou sa tak stáva stabilnou súčasťou základného systému dôchodkového zabezpečenia v našej krajine, ktorý rešpektuje nedobré demografické vyhliadky Slovenska a nevyhnutnosť sporenia si na dôchodok,“ dodáva Marián Kopecký.

(1) Počet sporiteľov je uvedený k 30. 6. 2018, hodnoty objemu majetku sú uvádzané k 27. 7. 2018

(2) Zdroj: MPSVR SR, Správa o sociálnej situácii obyvateľstva Slovenskej republiky za rok 2017