Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Druhý pilier už rok presúva úspory do indexových fondov

Kapitalizačný dôchodkový pilier zmenil štrúktúru a zvýšil dynamiku. V indexových dôchodkových fondoch je už takmer 65 percent úspor na dôchodky a v predvolenej investičnej stratégii si sporí viac ako tretina sporiteľov.

Pred rokom v júli sa začal presun úspor pasívnych sporiteľov z dlhopisových do indexových fondov, ktoré majú v dlhodobom horizonte vyšší potenciál zhodnotenia. Ku koncu prvého polroka je už vyše 10 miliárd eur, čiže takmer 64,8 percenta majetku sporiteľov v indexových fondoch. Proces bude trvať do konca roku 2025 a môže sa v dôchodkových správcovských spoločnostiach líšiť periodicitou či výškou presunov.

Objem úspor v druhom pilieri ku koncu prvého polroka 2024 je 15 687 345 033 eur*. Na medziročnom historicky najvyššom prírastku spravovaného majetku sa podieľal kontinuálne rastúci počet sporiteľov aj zhodnotenie úspor vo výkonných indexových fondoch.

Pokračujúca výkonnosť finančných trhov zhodnotila úspory v indexových fondoch od 14 do 22 percent. „Presun úspor priniesol aktuálne výborné zhodnotenie novým aj starším sporiteľom. V dôchodkovom sporení je však dôležitá dlhodobá a konzistentná stratégia,“ pripomína Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

V roku 2024 sa však znížili odvody do druhého piliera na 4 percentá, čo bude mať najsilnejší dosah na mladú generáciu a ich zásluhové dôchodky. Proces znižovania odplát za správu úspor pokračuje a aktuálne je to 0,425 % priemernej ročnej predbežnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde.

Ku koncu prvého polroka 2024 si v predvolenej investičnej stratégii (PIS) sporilo 707 300 sporiteľov. Sú to mladší aj starší pasívni sporitelia, ktorí nezamietli ponuku na presun, a zároveň aj noví sporitelia, ktorí vstúpili do druhého piliera od mája 2023 a nevyviazali sa z navrhovanej stratégie. Po roku od začiatku reformy druhého piliera tak PIS sporitelia predstavujú z celkového počtu vyše 37 percent.

Predvolená investičná stratégia riadi rozloženie majetku sporiteľa počas celého času sporenia. Zvoliť si ju môže každý sporiteľ a kedykoľvek sa z nej môže vyviazať. Stratégia reflektuje princíp, že do veku 50 rokov by mali byť úspory v indexovom fonde a potom sa jeho zastúpenie znižuje o štyri percentá ročne v prospech dlhopisového fondu.

Ku koncu júna 2024 si na budúci dôchodok v druhom pilieri sporí 1 908 272 sporiteľov**. Za prvý polrok vstúpilo do druhého piliera dobrovoľne vyše 32-tisíc sporiteľov a vyše 48-tisíc sporiteľov, ktorí vstúpili na pracovný trh, pridelila Sociálna poisťovňa.

V roku 2024 prudko narástol objem vyplácaných druhopilierových dôchodkov najmä vzhľadom na predčasné dôchodky. Zatiaľ čo za celý rok 2023 DSS-ky vyplatili dôchodky viac ako 126 miliónov eur, v prvých piatich mesiacoch toho roku je to už 102 miliónov eur. 

* Dáta ku dňu 4. 7. 2024

** Dáta ku dňu 30. 6. 2024  Zdroj: www.adss.sk

 ***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.