Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Demografické zmeny a dôchodky sú pálčivou témou pre strednú a východnú Európu

Ekonomické fórum v Karpaczi je najväčšou a najdôležitejšou konferenciou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Vrcholní predstavitelia európskej politiky a ekonomiky tu diskutujú o najdôležitejších témach súčasnosti a vyhlásenia a iniciatívy ovplyvňujú nielen zúčastnené štáty, ale aj európsky región a svet.

Na 33. ročníku sa stretáva viacej ako šesťtisíc účastníkov a počet debát presiahne 350. Kľúčové tematické oblasti sú financie a ekonomika, zdravotnícke fórum, politika a bezpečnosť, spoločnosť a udržateľný rozvoj.

Starnutie populácie a nízka pôrodnosť  v strednej a východnej Európe vedú k zvyšujúcemu sa počtu dôchodcov, čo kladie veľký tlak na financovanie dôchodkových systémov. Reformy v posledných desaťročiach zahŕňali zavedenie viacpilierových systémov, zvýšenie dôchodkového veku a zníženie výdavkov na verejné dôchodky s cieľom znížiť tlak na štátny rozpočet.

Poľsko, Česko aj Slovensko už začali dôchodkové reformy, ale geopolitické zmeny vyvolávajú diskusiu, aké sú ďalšie nevyhnutné zmeny. Diskusný panel o penzijných systémoch sa zameriava na hľadanie najlepšieho modelu a  vyhodnocuje skúsenosti v týchto štátoch. Pozvanie na Ekonomické fórum za Slovensko dostala Asociácia dôchodkových správcovských spoločností, ktorú v diskusnom paneli zastupuje Matej Varga, člen Predsedníctva ADSS.

Ďalšími účastníkmi panelu sú Robin Maialeh, riaditeľ Výskumného inštitútu pre pracovné a sociálne záležitosti v Česku, Zbigniew Derdziuk, člen predstavenstva poľskej Sociálnej poisťovne, a Dražen Mršić, viceprezident Chorvátskej dôchodkovej investičnej spoločnosti. Moderuje Agnieszka Chłoń-Domińczak, prorektorka pre vedu Varšavskej školy ekonomiky.

Diskusia o dôchodkových systémoch si dáva ako zásadnú otázku Čo najdôležitejšie sa môžeme naučiť z predchádzajúcich reforiem. „Dôchodkové systémy potrebujú do budúcnosti predovšetkým legislatívnu stabilitu, aby sa sporitelia mohli spoľahnúť, že ich úspory sa dočkajú ich vlastnej staroby,“ hovorí Matej Varga.

„Krátkodobé riešenia v prospech štedrosti súčasných výdavkov sú páčivé, ale pamätajme, že sú na úkor celého systému. Udržateľnosť verejných financií a dôchodkového systému stojí na zodpovednom dlhodobom prístupe a plánovaní. Tá najťažšia zmena však spočíva v tom, že zodpovednosť za dôchodok budú musieť zobrať občania do vlastných rúk.“

Starnutie populácie a migrácia v štátoch strednej a východnej Európy pokračujú. Ďalšie reformy budú musieť nájsť rovnováhu medzi udržateľnosťou systému a adekvátnymi dôchodkami. Na adaptáciu systémov vplývajú aj technologické zmeny, digitalizácia a zvýšenie flexibility pracovného trhu. Štáty sa nevyhnú inovácii dôchodkových produktov a silnejšiemu zapojeniu jednotlivcov do prípravy na dôchodok.

33rd Economic Forum

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.