Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

20 rokov novodobého dôchodkového systému

Základy druhého piliera boli položené pred dvomi dekádami, dnes si tu sporí na dôchodok takmer 70 percent pracujúcej populácie.

Pred dvadsiatimi rokmi bol v januári schválený zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom poistení. Je základom slovenského novodobého dôchodkového systému, ktorý zaviedol aj druhý pilier, čiže kapitalizačné dôchodkové sporenie.

Zákon č. 43/2004 Z. z. stanovil právny rámec pre druhý pilier, čo zahŕňa aj ustanovenie regulačného orgánu, zriadenie dôchodkových správcovských spoločností, vzdelávanie finančných poradcov a sprostredkovateľov a vytvorenie technologickej a administratívnej infraštruktúry.

Za dvadsať rokov prešiel tento zákon spolu 53 úpravami, či už to boli kľúčové novelizácie alebo technické zmeny. V súčasnosti si v druhom pilieri sporí takmer 70 percent pracujúcej populácie*, na Slovensku pôsobí päť dôchodkových správcovských spoločností a zhodnocujú úspory vo výške viacej ako 14 miliárd eur.

Počínajúc právnou úpravou a vznikom fondov v roku 2005 bolo zhodnotenie úspor v garantovaných fondoch 1,05 – 1,88 % ročne, v negarantovaných fondoch 2,60 – 10,18 % ročne. Počet nových sporiteľov od roku 2015 medziročne kontinuálne rastie.

„Prvý a druhý  pilier sú dizajnované tak, aby sa navzájom dopĺňali. Všetci pracujúci by mali byť v solidárnom aj v zásluhovom pilieri. Tým sa rozkladajú riziká spojené s vyplácaním budúcich dôchodkov,“ vysvetľuje Miroslav Kotov, predseda Asociácie DSS. Podiel dôchodcov v spoločnosti dlhodobo rastie, ľudia budú žiť dlhšie a pracujúcich nebude pribúdať takým tempom, aby si prvý, priebežne platený pilier dokázal udržať dnešnú štedrosť.

Dlhodobá stabilita dôchodkového systému si vyžaduje posilňovanie sporiacej schémy. Odborné medzinárodné štúdie považujú za najudržateľnejšie dôchodkové systémy so silnou sporiacou schémou. Robustný a stabilný druhý pilier dokáže znížiť tlak na verejné financie v časoch, keď sa naplno prejaví demografická kríza.

„Zákon o starobnom dôchodkovom sporení v roku 2004 posunul slovenský dôchodkový systém na úroveň zahraničných štandardov. Bol nevyhnutnou zmenou z hľadiska demografického vývoja aj udržateľnosti verejných financií. Z hľadiska politických zásahov nemožno povedať, že išlo o úplne stabilný vývoj druhého piliera. Som presvedčený, že druhý pilier má už pevné miesto v našom dôchodkovom systéme a že si zaslúži stabilnejšiu budúcnosť,“ uzatvára Matej Varga, člen Predsedníctva Asociácie DSS.

* údaj k 31. 1. 2024, počet sporiteľov  v druhom pilieri 1 863 668

** údaj k 16. 2. 2024, objem majetku v dôchodkových fondoch 14 642 168 289 eur

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska. Informácie o tom, ako funguje druhý pilier a kontakty nájdete na webovej stránke Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.