Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Správcovia úspor: Sme si vedomí zodpovednosti za budúce dôchodky

Bratislava 1. októbra 2021  

Nová dôchodková legislatíva na dlhé roky určí budúcnosť miliónov obyvateľov Slovenska.

„Zhodujeme sa na tom, že Slovensko potrebuje moderný a stabilný dôchodkový systém, a preto diskutujme o tom, aké parametre má mať. Sporenie na dôchodok presahuje volebné obdobia, preto by diskusia mala byť odborná a faktografická,“ deklarujú Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) a Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS).

Medzi odborníkmi panuje vzácna zhoda, že zásadným problémom druhého piliera je ešte stále dosah štátom nariadeného presunu sporiteľov do garantovaného fondu z roku 2013. Takmer milión sporiteľov si sporí v garantovanom fonde, čím sa pripravuje o potenciál zhodnotenia úspor v dlhodobom horizonte v indexových a akciových fondoch.

Naliehavou otázkou je, ako realizovať presun do rizikovejších, no výhodnejších fondov – kto má byť zodpovedný, ktorých sporiteľov sa bude týkať a aká bude postupnosť. Akciové trhy kolíšu a k výkyvom smerom nadol určite dôjde aj po presune. „Spoločná a konzistentná komunikácia všetkých zúčastnených strán bude dôležitá, aby sporitelia nestratili dôveru v druhý pilier, ak by po nariadenom presune hodnota úspor poklesla,“ upozorňuje Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie DSS.

Na výšku zhodnotenia negatívne vplývajú aj garancie. A rozhodne to nie je iba problém dôchodkových správcovských spoločností. Čím dlhšie pretrváva obdobie nízkych úrokových sadzieb, tým viac garancie negatívne ovplyvňujú investovanie v garantovanom fonde. Súčasná konštrukcia garancií ich aplikuje každoročne aj na sporiteľov 20 – 30 rokov pred odchodom do dôchodku. Cena za prehnanú ochranu je pritom čoraz vyššia.  

V súčasnosti si v druhom pilieri sporí na dôchodok každý druhý pracujúci občan Slovenska, spolu viacej ako 1,6 milióna sporiteľov a úspory budúcich dôchodcov dosahujú takmer 11,5 miliardy eur. 

Záznam z konferencie 1. 10. 2021

***

Dôchodkový systém dospel k potrebe zmeny. Ktoré zmeny sú kľúčové?

  • Boris Ažaltovič, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR
  • Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť 
  • Ivan Švejna, výkonný riaditeľ Asociácie DSS a Asociácie DDS

Druhý pilier. Dáta a fakty

  • Ľudovít Ódor, viceguvernér Národnej banky Slovenska
  • Ján Šebo, vedúci výskumného tímu, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
  • Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie DSS

***

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností vznikla 1. 12. 2004 a združuje právnické osoby, ktoré majú oprávnenie na činnosť dôchodkových správcovských spoločností podľa zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Jej členmi sú 365.life, d. s. s., a. s., Allianz – Slovenská d. s. s., a. s., NN dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.,  UNIQA d. d. s., a. s., VÚB Generali dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.