Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Počet sporiteľov v druhom pilieri presiahol 1,7 milióna

9. február 2022

Druhý pilier je po osemnástich rokoch pevnou súčasťou dôchodkového zabezpečenia slovenskej populácie.  V druhom pilieri si sporí viacej ako 1,7 milióna sporiteľov a ich celkový majetok ašpiruje na hranicu 12 miliárd eur.

„Záujem  o druhý pilier je dlhodobo veľmi silný, keďže ľudia chápu hrozbu negatívneho demografického vývoja a potrebu zabezpečiť sa aj kapitalizačnou formou,“ hodnotí trend za ostatné dva roky Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Ak by sme si aktuálny počet sporiteľov projektovali na populáciu 18 – 63 rokov, znamená to, že polovica populácie v aktívnom veku si sporí na dôchodok aj v druhom pilieri.

Za uplynulé dva roky vzrástol počet sporiteľov o viac ako 123-tisíc, a to napriek pretrvávajúcej pandémii a ekonomickým a spoločenským obmedzeniam.

Väčšina novo vstupujúcich sporiteľov si správne vyberá akciové a indexové fondy, ktorých dlhodobý potenciál zhodnotenia je najvyšší. Sporitelia, ktorí si v rizikových fondoch už sporia, sa môžu tešiť silnému zhodnoteniu, ktoré už niekoľko rokov dosahuje nárasty v desiatkach percent.

Ak boli sporitelia v minulosti zákonom presunutí do garantovaných fondov, mali by zvážiť presun aspoň časti úspor do akciových či indexových fondov, aby neprichádzali o možnosť vyššieho zhodnotenia, a teda aj vyššieho dôchodku.

„Aktuálne za najdôležitejšiu tému druhého piliera považujeme zákonný presun sporiteľov späť do negarantovaných fondov. Veríme, že sa nájde politická vôľa na systémové riešenie tejto zákonom vzniknutej deformácie z minulosti. Preto apelujeme na politikov, aby čo najskôr riešili tento roky tiahnuci sa problém,“ konkretizuje plány na rok 2022 predseda Asociácie DSS Miroslav Kotov.

Ďalšie zvýšenie potenciálu výnosov sporiteľov v druhom pilieri sa dá dosiahnuť úpravou mechanizmu garancií, ktorý čoraz vážnejšie obmedzuje správcov v investovaní. Súčasný mechanizmus garancií totiž nepočítal s tým, že Európska centrálna banka môže dlhodobo držať úroky na nulových či dokonca záporných úrovniach.

***

Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri ku koncu januára 2022 dosiahol 11 659 730 135 eur, počet sporiteľov je 1 702 275*.

Povinné odvody sporiteľov v druhom pilieri sa v roku 2022 rozdeľujú v pomere: 12,5 percenta  na účet Sociálnej poisťovne a 5,5 percenta  na súkromný účet sporiteľa v DSS.

 

* Dáta ku dňu 31. 1. 2022, zdroj: www.adss.sk

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.