Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Objem úspor v druhom pilieri prekročil 12 miliárd eur

Bratislava 23. august 2022

Objem majetku v druhom pilieri predstavuje 12 005 903 286 eur, počet sporiteľov je    1 732 199*.

V osemnástom roku druhého piliera celková hodnota dôchodkových úspor prekročila 12 miliárd eur, čím sa tento pilier stáva čoraz dôležitejším pre zabezpečenie ľudí v starobe.  „Kumulatívna hodnota úspor sporiteľov stabilne rastie, a to napriek zložitému roku, keď okrem vojny na Ukrajine a energetickej krízy visí nad ekonomikami aj hrozba výraznejšieho spomalenia či dokonca recesie. Druhý pilier sa tak ukazuje odolný aj voči negatívnym trhovým vplyvom,“ uvádza Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Slovenská vláda, správcovia úspor aj štátne autority majú v súčasnosti pred sebou náročnú výzvu reformovať dôchodkový systém. Zmeny zákona o starobnom dôchodkovom sporení treba pripraviť tak, aby sa odstránili deformácie z minulosti a aby sa ešte viac otvorili možnosti na dôstojný dôchodok z viacerých zdrojov.

Kľúčovou témou je najmä zavedenie predvolenej investičnej stratégie, ktorá by mala vrátiť sporiteľov do akciových fondov. Za optimálne považujeme presúvať iba tých sporiteľov, ktorí boli v minulosti zákonom presunutí do garantovaných fondov, a nedotýkať sa sporiteľov, ktorí si aktívne a vedome vybrali pre nich vhodný fond.

Druhou kľúčovou témou je zmena garancií, ktoré by mali byť nadviazané na individuálneho sporiteľa. Tak by mal každý istotu, že počas dôchodku mu bude vyplatená celá suma, ktorú do dlhopisového garantovaného fondu vložil. Garancie by zároveň nemali veľmi zväzovať ruky správcom, aby nemali negatívny vplyv na potenciál zhodnotenia úspor.

Presuny sporiteľov, prednastavená stratégia a garancie sú veľmi dôležité témy a rozhodnutia v týchto oblastiach výrazne ovplyvnia, ako sa bude dariť druhému pilieru v budúcnosti. „Preto dúfame, že pred schválením definitívnej podoby zákona prebehnú diskusie odborníkov a nájde sa riešenie, s ktorým budú spokojní najmä sporitelia,“ uzatvára Vladimír Mlynek.

Dôchodkové úspory si v kapitalizačnom pilieri v súčasnosti kumuluje viac ako polovica slovenskej populácie v aktívnom veku. Aj v roku 2022 do druhého piliera vstupujú najmä mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce a väčšina si vyberá akciové a indexové fondy, ktorých dlhodobý potenciál zhodnotenia je najvyšší.

* Objem majetku k dňu 19. 8. 2022, počet sporiteľov k 31. 7. 2022

Zdroj: www.adss.sk

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.