Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Druhý pilier aj v ťažkom roku dokázal, že je v dobrej kondícii

Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri ku koncu roka 2020 dosiahol 10 336 638 299 eur, pričom v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných až 69 percent úspor. Na dôchodok si v druhom pilieri sporí 1 643 398 sporiteľov*.

Na súkromný účtoch sporiteľov počas roka 2020 pribudla viacej ako miliarda eur. Aj napriek globálnej pandémii prinieslo šestnásť zo sedemnástich fondov druhého piliera sporiteľom pozitívne zhodnotenie.

„Víťazom boli jednoznačne tí sporitelia, ktorí nepodľahli panike a zotrvali v akciových a indexových fondoch. Opätovne sa tak ukázalo, že hoci vonku ešte zúri kríza či koronavírus, akciové trhy sa pozerajú oveľa ďalej vpred. Fondy v druhom pilieri majú nastavené dlhodobé investičné stratégie, ktoré výnosmi smelo konkurujú svetovým fondom, a to sa opätovne potvrdilo aj v roku 2020,“ komentuje zhodnotenie úspor v druhom pilieri Vladimír Mlynek, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Očakávania správcov úspor zhrnul Ivan Švejna, výkonný riaditeľ ADSS: „Očakávame, že rok 2021 už konečne prinesie aspoň čiastočnú nápravu chýb z roku 2013, keď boli sporitelia administratívne presunutí do garantovaných fondov.“ V  súčasnosti je kľúčové, aby sa budúci dôchodcovia zamysleli, či chcú zostať v garantovaných – dlhopisových, a teda málo výnosných fondoch, alebo sa posunú k vyššiemu zhodnoteniu. A zároveň pridáva aj odporúčanie: „Pre sporiteľov je napríklad na zváženie, aby si už ďalšie príspevky posielali do akciových a indexových fondov, ktoré sú síce rizikovejšie, ale v dlhodobom horizonte majú potenciál vyšších výnosov.“

V roku 2020 vstúpilo do druhého piliera 66 684 sporiteľov. Vzhľadom na počet ekonomicky aktívnych obyvateľov v Slovenskej republike si tak v druhom pilieri sporí na budúce dôchodky viacej ako polovica pracujúcej populácie.

„Svetová ekonomika má pred sebou ťažkú cestu zotavenia sa po súčasnej kríze. O to väčším záväzkom je pre nás správcov starostlivosť o dôchodkové úspory viac ako 1,6 milióna sporiteľov v druhom pilieri,“ uzatvára Miroslav Kotov, predseda Asociácie DSS.

Povinné odvody sporiteľov v druhom pilieri sa v roku 2021 rozdeľujú v pomere: 12,75 percenta  na účet Sociálnej poisťovne a 5,25 percenta  na súkromný účet sporiteľa v DSS.

* Dáta ku dňu 31. 12. 2020

Zdroj: www.adss.sk

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.